DINAMITZACIÓ LECTORA

 LA MÚSICA DE LES PARAULES


EL PROJECTE

Projecte de Motivació a la Lectura
Adreçat als alumnes d'Infantil i Primària

En cada visita a l'escola, presento i explico una selecció de llibres de diferents gèneres (àlbum il·lustrat, novel·la, còmic, poesia) amb l'objectiu d'engrescar els alumnes a llegir

​Cada lot de llibres roman a l'escola durant tot el mes amb la possibilitat que els alumnes se'ls enduguin a casa i puguin compartir-los amb la família.

La tria dels contes s'adapta a les necessitats de cada grup. I estan triats amb cura, cercant aquells contes que tenen ànima.

Cada sessió es planteja com si fos un viatge, arribem al País dels Contes, vivim els contes i tornem.

Objectius:
  • Fomentar el gaudi per la lectura.
  • Consolidar l'hàbit de llegir, sense que sigui una obligació.
  • Descobrir la lectura com una eina de coneixement, creixement i enriquiment personal.
  • Valorar la llengua i la comunicació com a mitjà per a la comprensió del món, dels altres i d'un mateix, evitant els estereotips i qualsevol tipus de discriminació.
  • Desenvolupar l'esperit crític i el criteri propi.
  • Estimular la curiositat, imaginació i creativitat.

Format: Nou sessions, d'una hora cada una, durant el curs escolar.
Idea, creació i interpretació: Caro von Arend.

El Llibre de Viatge

A la primera visita, els alumnes reben el seu Llibre de Viatge. En ell els alumnes hi trobaran 9 capítols, els 9 viatges que emprendran al País dels Contes. Cada capítol consta de:

  • Full de Ruta amb els títols i autors dels llibres viscuts
  • La Banda Sonora amb la lletra d'una cançó temàtica
  • Una Poesia
  • La Cançó que ens ajuda a anar i tornar d'aquest viatge (en cada ocasió s'utilitza un vehicle diferent).

ELS CONTES I LA MÚSICA

Tots tenim coses a contar i la necessitat de comunicar-nos.

Els contes són eines poderoses que ens ajuden a créixer, a superar obstacles, que ens desperten sentiments i que enforteixen el vincle entre el narrador i l'oient.

La tasca del narrador és encomanar aquestes ganes de compartir històries i les emocions que ens provoquen, obrint noves formes de convivència. El narrador és un pont entre els llibres i els lectors, un canal de transmissió a través de la paraula.

La narració oral anima l'oient a llegir. Per tal de poder gaudir plenament de la lectura, cal començar de ben petits a descobrir els llibres i com llegir-los: la lectura es fa més fàcil quan has escoltat prèviament el que llegeixes

La música ens ajuda a endinsar-nos en aquest espai màgic dels contes i es fa indispensable. Ens relaxa, ens desperta, ens activa, ens emociona i ens parla amb el seu llenguatge universal.

Actualment la música està present en molts moments del dia a dia, però acostuma a ser-hi de fons... Quantes vegades som partícips de la música? En aquestes trobades els alumnes viuen en primera persona una història, l'escolten, la canten, la viuen. Així s'estén davant seu un pont cap als contes, a través de la seva pròpia vivència i transformació i no pas sota cap tipus d'imposició.